ImprimareEmail

Pastrare legume

 

            - Cartofii ii ti la soare 1-2 ore ca sa se zvante, apoi ii sortezi pe cei buni. Ii pastrezi in beci unde nu este umezeala; intre gramada de cartofi si peretii beciului pun un strat de paie.

             - Ceapa trebuie sa fie bine coapta, invelite in frunze si uscata. Se poate pastra in camari sau in podurile caselor, in straturi nu mai groase de 25-30 cm. In timpul iernii se acopera cu paturi si paie. O alta modalitate de pastrare este in ladite facute din sipci inguste, depozitate in locuri uscate si ferite de ger. Decorativa este ideea de a pastra ceapa sub forma de funii asezate pe suporturi speciale sau atarnate in cuiele din grinzi.

            - Usturoiul este mai sensibil la ger si trebuie pastrat in locuri a caror temperatura nu scade sub 0 grade Celsius. Daca a inghetat, usturoiul nu mia este bun sub nici o forma. Metodele de pastrare pe timp indelungat sunt aceleasi ca si la ceapa.

            - Varza - Pentru pastrarea in stare cruda, varza poate fi recoltata atat cu radacina cat si fara. Daca o pastrati cu radacina cat si fara. Daca o pastrati cu radacina, trebuie sa o ingropati in nisip sau sa o atarnati. Alegeti numai capatanile tari, mari, sanatoase. Frunzele exterioare trebuie indepartate.

            - Fructe uscate - Daca pentru perioada rece vreti sa aveti fructe uscate, iata ce trebuie sa faceti: fructele taiate, pregatite pentru uscare, se pot pune la soare sau in cuptoareincalzite cu lemne. Pentru cuptorul cu gaze aveti grij ca temperatura sa fie potrivita pentru a usca fructele preferate. Ciresele, visinele, caisele si unele soiuri de prune, pere varatice se pastreaza cel mai bine uscate la soare. Cele destinate uscarii se aleg, se curata, li se scot samburii. Se pun in ladite sau tavi si, pe cat posibil, se asaza la soare intr-un loc cu mai putin praf. Se lasa 3-4 zile la soare, 6-8 zile la umbra si iar 3-4 zile la soare, pana se usuca.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează