ImprimareEmail

Retete cozonaci - Cozonac

Reteta: Cozonac

Ingredientele retetei culinare:

=> 2 kg faina de buna calitate

=> 250 g margarina

=> 1/4 pachet drojdie proaspata

=> 250 g zahar

=> 10 oua

=> o cana iaurt

=> ulei

=> sare

Prepararea retetei culinare:

  • Intr-un lighean se pune faina si se face o scobitura la mijloc. Intr-un castron se inmoaie drojdia cu putina ape calduta si, dupe ce s-a dizolvat, se pune in scobitura din lighean cu faina. Separat, se bat albusurile cu zaharul si apoi se adauga galbenusurile. Totul se pune in scobitura. Se adauga sarea, margarina si se framanta. Se pune si cana de iaurt si se framanta foarte bine. La sfarsit, se adauga uleiul pentru a dezlipi aluatul de lighean si a-l strange frumos. Cu cat framantam mai mult, cu atat este mai pufos. Se acopera ligheanul cu un prosop curat si coca se lasa la crescut aproape doua ore.
  • In acest timp, se pregateste umplutura astfel: un castron cu nuca macinata oparita cu lapte fierbinte (altfel se umfla nuca) si cu 250 g zahar. Se pot pune 3 linguri cacao. Dupe ce a crescut aluatul, se imparte in 8 parti egale - cate doua bucati pentru fiecare cozonac. Vor iesi patru cozonaci.
  • Cele doua bucati de aluat ale fiecarui cozonac se vor intinde in foi pe masa si se va adauga umplutura in care se pune si esenta de rom. Se ruleaza foile si se impletesc cele doua suluri obtinute. Se pun in tava la cuptor, nu inainte de a se unge deasupra cu un ou batut.
  • Se coc aproape o ora. Se scot si se insiropeaza cu apa in care s-au fiert doua linguri de zahar.

Notite:

Pofta buna!

Retete aperitive

Retete bauturi

Retete ciorba

Retete muraturi

Retete prajituri

Retete friptura

Retete garnituri

Retete carne

Retete peste

Retete paste

Panificatie-patiserie

Retete salate

Retete sosuri

Retete naturiste

Retete romanesti

Retete post

Retete copii

Retete legume

Retete pui

Retete pizza

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează