ImprimareEmail

Retete torturi - Tort dobos

Reteta: Tort dobos

Ingredientele retetei culinare:

Blat:

=> 8 oua

=> 160 g zahar

=> 120 g faina

=> 80 g unt

SAU POTI CUMPARA FOILE DIN COMERT

Glazura:

=> 150 g zahar tos

Crema:

=> 250 g unt

=> 200 g zahar

=> 3 oua

=> 80 g cacao sau 150 g ciocolata menaj

=> 3 linguri apa si o lingura rom

=> 2 pachetele zahar vanilat

 

Prepararea retetei culinare:

  • Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul tos si romul. Se bat in continuare. Se adauga apoi galbenusurile si untul topit si racit. Se amesteca de jos in sus, de 4-5 ori, se adauga faina si se amesteca la fel, cu grija, sa nu se sparga spuma. Se unge cu margarina solida si se tapeteaza cu faina dosul unei cratite de 2 1/2 l sau fundul detasabil al unei forme de tort pentru a obtine un tort rotund, sau dosul unei tavi pentru a obtine un tort dreptunghiular. Se pune o lingura cu varf din compozitie, se intinde un strat subtire de 2-3 mm. Foaia se coace 4-5 minute in cuptorul dinainte incalzit la foc mijlociu. Apoi se trece cu un cutit sub ea, ca sa se desprinda de fundul cratitei si se coace in continuare pana cand se rumeneste putin.
  • Dupa ce s-a copt, se lasa sa alunece pe o tava sau un fund de lemn. Forma se curata, se raceste, se unge si se tapeteaza din nou si se intinde o alta foaie si tot asa pana cand coacem toate foile. Rezulta cam 7-8 foi rotunde. In timp ce se coc foile, compozitia se tine la rece. lar foile coapte le suprapunem, asezand cate o coala de hartie intre ele. Foaia cea mai reusita o punem deoparte, ea va fi glazurata si asezata deasupra.
  • Prepararea cremei: cacaua se cerne sau se rade ciocolata menaj pe razatoarea cu gauri mari. Untul se lasa 2-3 ore la temperatura bucatariei sa se inmoaie. Intr-un castron, albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos si 15 ml rom, se bat in continuare. Dupa aceea se adauga galbenusurile si apa. Apoi compozitia se bate mai departe deasupra unui vas cu apa clocotita pana cand se infierbanta bine si devine spumoasa. Se ia de pe foc, se adauga ciocolata sau cacaua, vanilia si romul si se bate in continuare. Cand s-a omogenizat, se raceste pe un vas cu apa rece pana cand ajunge la temperatura degetului. Apoi se adauga untul moale, se bate cu telul sau mixerul pana se obtine o crema omogena. Se asaza prima foaie pe platou, se unge cu crema, se suprapun pe rand foile si se unge si ultima foaie de deasupra. Foaia lasata deoparte se introduce in cuptor pentru a o reincalzi, cu 5 minute inainte de glasare. Usa cuptorului se lasa deschisa.
  • Glasarea: se caramelizeaza zaharul pana primeste o culoare maro deschis. Se scoate repede foaia din cuptor, se asaza pe o tava sau fund de lemn.
  • Tigaia in care se afla caramelul se asaza din nou pe foc doar cat sa se infierbante, apoi se desarta zaharul ars pe foaie si se intinde repede cu un cutit cald.
  • Se ia apoi un alt cutit, se incalzeste, se trece repede printr-o bucata de unt; cu el se imparte foaia glasata in jumatate, apoi in sferturi, iar sferturile in 3 felii apasand cu muchia cutitului, cu miscari rapide (cat este calda glazura). Apoi se trece din nou cutitul prin unt, si de data aceasta trecem cu taisul cutitului, inca o data, peste semnele facute anterior, taindu-se complet bucatile.
  • Apoi asezam bucatile deasupra tortului in ordinea in care au fost taiate. Partea laterala a tortului se poate lasa ca atare sau se poate imbraca cu creme.
Notite:

Pofta buna!

Retete aperitive

Retete bauturi

Retete ciorba

Retete muraturi

Retete prajituri

Retete friptura

Retete garnituri

Retete carne

Retete peste

Retete paste

Panificatie-patiserie

Retete salate

Retete sosuri

Retete naturiste

Retete romanesti

Retete post

Retete copii

Retete legume

Retete pui

Retete pizza

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează